Filosofi

Hver opdrætter har sine mål og sin retning i forhold til avl og hvalpeopdræt. Hvad der prioriteres i avlen, herunder hvilke hunde der benyttes, har stor virkning på, hvilke egenskaber hvalpene ender med at have. Små ændringer kan betyde store forskelle ift. hvalpene.

Det kan være svært at overskue som hvalpekøber, og det er med stor tillid, man køber sin lille hvalp, som bliver et nyt familiemedlem i mange år fremover. Det er derfor meget vigtigt, at opdrætteren danner sig et godt indblik i den kommende hundeførers ønsker, samt familiens behov og liv generelt.

Hovedformålet med avlen er, at opdrætte mentalt velfungerende hunde, med intakte brugsegenskaber, samt et stort potentiale på træningspladsen og konkurrencebanen. Hundenes mentalitet prioriteres derfor altid højst. I avlen prioriteres altid den frimodige hund, med høj samarbejdsvillighed og høje drifter.

Mine hunde bor sammen med os, og er til daglig en integreret del af familien. Derfor er det naturligvis også vigtigt, at mine hunde kan slappe af og fungere, selvom vi springer træning over i et par dage. Jeg benytter positiv træning med klikker, da jeg mener det giver den mest harmoniske og glade hund, samt det bedste træningsforløb og dermed resultater.

Samarbejdet mellem mig og min hund er meget vigtigt, da hundens vilje til at samarbejde skaber de bedste indlæringsmuligheder og resultater. Derfor foretrækker jeg den type hund, der ønsker at samarbejde, og er en teamplayer. Ikke en hund, der helst vil arbejde selv. Dette betyder, at det ikke nødvendigvis er den mest mentalt stærke hund, der er den bedste træningshund til alle.

For at kunne fungere optimalt på såvel trænigspladsen som kunkurrencebanen, er det naturligvis en forudsætning, at hunden har høje drifter. Den skal være mentalt robust, og kunne modstå forskellige belastninger herunder miljø og figurantarbejde. Resultatet af mange års avlsarbejde betyder, at brugs Tervueren bygger på et solidt grundlag for brugshundearbejde.

Brugs Tervueren har en indbygget vilje til at arbejde og samarbejde, og det gør træningen betydeligt meget nemmere. Med gode drifter og en utrættelig energi, er den Belgiske hyrdehund blandt de bedste sportshunde i verden. I kontrast til varianten brugs Malinois, har brugs Tervueren en smuklang pels, der giver den et elegant og charmerende udtryk.

Træning kan være mange ting, både konkurrencetræning på træningspladsen, og træning af hverdagsting, herunder læring ift. at generelt kunne fungere. Indenfor brugshundesport er der mange muligheder, alt efter præferencer. Brugs Tervueren egner sig til mange hundesportsgrene, pga. deres store drive og samarbejdsvillighed, herunder PH, IGP, Mondioring, Fransk ring, redningshunde, lydighed, spor, agility, nosework, dogdancing og mange andre aktiviteter.

Hanhundene til kuldene hos Kennel Lundin Loyalty konkurrerer normalt på højt plan i brugsprogrammerne Fransk Ring, MondioRing, IPO eller lignende. For at kunne holde til at konkurrere i verdens hårdeste brugsprogrammer, må hundene nødvendigvis være i besiddelse af en stærk og stabil psyke, samt have en sund og stærk kropsbygning. Dette er en meget effektiv men også barsk udvælgelsesmetode til, at frasortere de hunde der ikke har den fysiske og mentale formåen. Denne fremgangsmåde er meget benyttet i Frankrig, hvor en stor del af brugs Tervueren genpuljen avles.

Det er endvidere et mål, at opdrætte atletiske hunde med en stærk og sund bygning. I de fleste brugsprogrammer er såvel hurtighed som styrke påkrævet, og ekstreme kropsformer benyttes ikke i avlen, f.eks. hhv. meget små eller store hunde. Jeg sigter efter den Rødgule farve med sort maske, som også er den foretrukne jvf. racestandarden. Eksteriøret viger dog altid for sundheden og brugsegenskaberne. Ud fra disse kriterier, udvælges de avlshunde der er de mest racetypiske.

Familier der vil træne med hunden, herunder give den motion og mentale udfordringer, prioriteres som kommende hvalpeejere.

Såfremt man har ambitioner om at drive det langt indenfor brugshundesporten, kan man lige så godt vælge en hund, der er avlet frem med dette formål.

Gabi med J-kuldet

Yderligere informationer:

Informationer omkring Belgiske Hyrdehunde i Danmark, kan findes på specialklubbens hjemmeside Specialklubben for Belgiske Hyrdehunde SBH.